KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Műemléki Világnap 2022 díjazottak

2022-ben négy Icomos díjat, négy Példadó Műemlékgondozásért díjat és két Műemlékvédelmi Citrom díjat osztottak ki.

Az Icomos Magyar Nemzeti Bizottsága a Műemléki Világnapon adja ki díjait. Idén az ünnepélyes megemlékezésre és a 2022-es díjak kihirdetésre április 22-én, az MTA Nagytermében megrendezett egész napos rendezvény keretén belül került sor.

Az Icomos Magyar Nemzeti Bizottsága Icomos-díjjal tüntette ki a Biatorbágy, torbágyi római katolikus plébániatemplom főoltárának restaurálását, a gondos kutatás alapján visszaállított barokk-kori állapot helyreállításáért.

Az Icomos Magyar Nemzeti Bizottsága Icomos-díjjal tüntette ki a borsi Rákóczi-kastélynak, II. Rákóczi Ferenc szülőházának műemléki helyreállítását, restaurálását és hasznosítását, szakmai alaposságáért és a példamutató nemzetközi összefogásért.

Az Icomos Magyar Nemzeti Bizottsága Icomos-díjjal tüntette ki a 20. század eleji, funkcióját vesztett mohácsi Selyemgyár együttesének rehabilitációját az együttes megőrzéséért, körültekintő helyreállításáért és innovatív kulturális hasznosításért.

Az Icomos Magyar Nemzeti Bizottsága Icomos-díjjal tüntette ki a szabadkígyósi Wenckheim-kastély helyreállítását, az épület, és annak parkjának méltó megújításáért és látogathatóvá tételéért.

Az Icomos Magyar Nemzeti Bizottsága Példaadó Műemlékgondozásért díjjal tüntette ki az Edelényi Kastélysziget kezelőit a műemlék és annak parkja életteli bemutatásáért, a látogatók magas színvonalú fogadásáért és kiszolgálásáért, a programok folyamatos szervezéséért.

Az Icomos Magyar Nemzeti Bizottsága Példaadó Műemlékgondozásért díjjal tüntette ki Wisnovszkyné Hajdi Mártát, több műemléki együttes, elsősorban a nádasdladányi Nádasdy kastély helyreállításának és bemutatásának, berendezésének és programszervezésének fáradhatatlan munkatársát.

Az Icomos Magyar Nemzeti Bizottsága Példaadó Műemlékgondozásért díjjal tüntette ki Kecskemét evangélikus gyülekezetét és igazgató lelkészét, Kis Jánost, az Ybl Miklós tervezte templom helyreállításáért, majd folyamatos kezeléséért és odaadó gondozásáért.

Az Icomos Magyar Nemzeti Bizottsága Példaadó Műemlékgondozásért díjjal tüntette ki Dr. Kéri Gáspár székelyhídi főorvost partiumi műemlékvédő tevékenységéért, a helyi hagyományok őrzéséért, Gálospetri, Érszalacs értékes épületeinek és Szalacs pincéinek megmentéséért.

Az Icomos Magyar Nemzeti Bizottsága Citrom-díjjal ismeri el a budapesti MOL-torony felépítését, amely számos nézőpontból helyrehozhatatlanul megsérti és rontja Budapest egységes városképi látványának integritását, veszélyeztetve a főváros világörökségi státuszát.

Az Icomos Magyar Nemzeti Bizottsága Citrom-díjjal ismeri el az 1945 utáni építészetünk értékeinek érthetetlen elpusztítását, különös tekintettel a védelemre és szakszerű megújításra is érdemes egyik legjobb épület, a Budapest, I. kerület, Szentháromság tér 4-5 számú épületnek a szakmai szervezetek együttes tiltakozása ellenére történt lebontására.

forrás: https://www.muemlekem.hu/magazin/muemleki_vilagnap_2022_dijazottak


Létrehozás időpontja: 2022-05-10 11:28:05
Utolsó módosítás időpontja: 2022-05-10 11:29:12
Cimkék: icomos, műemlékvédelem, díjazottak; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 7214
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47037