KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Aranyló szőlőhegyek a homlokzaton

A Szlovákia déli részén, Fűr községben található Château Rúbaň pincészet épületének rendhagyó megjelenése nem csupán a környék borainak kedvelői körében aratott elismerést. Az építészeti koncepciót az itt szüretelt fehér bor aranyló színe, a Duna parti táj íves dombjai ihlették. Az épületegyüttes legutóbb elkészült épületének homlokzatán a PREFALZ/FALZONAL elemek jelentek meg, amelyek a korábban elkészült épületek tetőjére is kerültek.

Az épületegyüttes korábban egyházi és katonai célokat szolgált, merész, a múlttól jelentősen elrugaszkodó és modern felújítása a szlovákia magyar építész, Bartal Zoltán nevéhez fűződik. A Château Rúbaň pincészet minőségi borai nemzetközileg is elismertek, amit most az új épület építészeti értékeivel is hangsúlyossá tettek. A tervező olyan anyagot keresett a homlokzatra, amely részben természetes csillogásával illik az épülethez és környezetéhez, részben pedig az épület exkluzivitását a homlokzaton is hangsúlyozza. Így esett a választás a nem mindennapi, maya gold színű PREFALZ/FALZONAL homlokzatburkolatra. Az alumínium homlokzatburkolati lapokat hangsúlyosan, szabálytalan sávokban helyezték el. A választott arany szín még inkább kihangsúlyozza a homlokzat üvegfelületeit, amelyben az épületet ölelő természet látványa tükröződik vissza.

A terméket gyártó PREFA alumíniumból készült rendszerei nem csak rendkívül esztétikusak, tartós megoldást is jelentenek.

Extrém szín, különleges környezethez

2014-ben az épületegyüttes részeként újították fel a birtok központjaként szolgáló egyszerű, elegáns kastélyt és vendégházat, amely szintén Bartal Zoltán tervei alapján készült. Az újabb felújított épület homlokzatára és tetejére egyaránt a PREFALZ terméket használták, így remekül illeszkedik a környezetbe, hiszen a korábban megújult épületek esetében is ezt a dupla állókorcolású anyagot használták. A Château Rúbaň pincészet kedvelői érdeklődéssel  és pozitívan fogadták az aranyszínű üveg homlokzatban visszaverődő szőlőhegyek látványát.

Pontos tervezés, nem mindennapi megjelenés

Bartal nagyon pontos fektetési tervet készített minden homlokzati felületre. A szerelt és átszellőztetett homlokzat elemeinek előkészítése összesen 6 hónapos precíz munkát igényelt: 160 mm vastag hőszigetelést helyeztek el a 22 cm-es teljes felületű zsaluzaton, 50 mm-es légréssel. Ez volt az előfeltétele annak, hogy a kivitelezéskor ne okozzon gondot a különböző szélességű sávok és a különböző homlokzatok csatlakozása, illetve a fugák egymásba futtatása.

Az anyag könnyű feldolgozhatóságának, illetve rugalmas illeszthetőségének köszönhetően az építész irodájának szomszédságában található bádogos műhely munkatársai tökéletesen megvalósították az építész terveit a formákkal kapcsolatban. Így az egyes sávok extrém hosszúsága és különböző szélessége kifejezetten izgalmas megjelenést biztosíthatnak az épületnek.

A nem mindennapi és modern felújítás kétségkívül kihangsúlyozza az arany PREFA homlokzatburkolatok egyediségét. Az aranyszínű alumínium elemeket 0,7 mm vastag, tehát dupla lakkozással készítették, így a Château Rúbaň pincészet legjellegzetesebb, gyümölcsös aromájú fehérborának csillogására emlékeztetnek.

Az építész a tervéhez olyan anyagot keresett, amelynek megjelenése kültéren és beltéren is izgalmas látványt nyújt, valamint hosszútávon tartós, értékálló. A döntésben az is rendkívül fontos szempont volt, hogy olyan anyagot válasszanak, amely költséghatékony, hosszútávon kifizetődő megoldást biztosít. A környezetbarát újrahasznosíthatóság, a 40 éves termékgarancia és az időjárással szembeni ellenállóképesség hozzájárulnak a beruházás gyors megtérüléséhez.

Alapanyag: P.10 típusú bevonatos alumínium, 0,7 mm vastag,

Szín: maya gold

Méret: 0,7 x 500 mm (kiegészítő szalagok 0,7 x 650 mm, 0,7 x 1000 mm)

Súly: 1,89 kg/m2

Bevonat: Kétrétegű beégetett lakk vagy por bevonat

 

www.prefa.hu 


Létrehozás időpontja: 2017-09-28 18:14:15
Utolsó módosítás időpontja: 2017-09-28 18:19:10
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 13643
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=44286