KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Tájékoztatás épületek energetikai auditálásáról

A területi és az országos kamarához számos esetben érkezett kérdés a tagság részéről, hogy milyen jogosultsággal végezhető épületek energetikai auditálása.

Az energetikai audit tevékenység végzéséhez mindezidáig külön jogosultság nem tartozott. Sokan végeztek energetikai auditor képzést, és megjelent ez a fogalom állami pályázatok kötelező szakmai előkészítő munkái során, azonban a jogosultság, vezetett névjegyzék nem társult ehhez a tevékenységhez. (Az energetikai auditor fogalma sokszor, tévesen, keveredik az energetikai tanúsító fogalmával. A két folyamat célja azonban eltérő. A tanúsítás szabvány fogyasztási szokások mellett, míg az auditálás tényleges használati mód esetén elemzi vizsgálata tárgyát.)

Idei évben jelent meg a 2015. évi LVII. törvény és a 122/2015 (V. 26.) Kormányrendelet, amely nevesíti már ezt a jogosultságot, és iránymutatást ad a jogosultság megszerzésére. A jogosultsággal rendelkező szakemberek és szervezetek névjegyzéket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (továbbiakban Hivatal) fogja vezetni, regisztráló szervezetek közreműködésével. Regisztráló szervezet bármely köztestület lehet, aki megfelelő minőségben képes lebonyolítani a jogosultság megszerzéséhez szükséges vizsgáztatást. A regisztráló szervezet lehetséges feladata a jogosultsághoz kapcsolódó képzés szervezése és lebonyolítása.

A Magyar Építész Kamara tervezi a regisztráló szervezet megszerzését, így a Hivatal pozitív döntése esetén tagságunknak lehetősége lesz jogosultsági vizsgát tenni a MÉK keretei között.

A jelenlegi helyzetben az auditálásra vonatkozó szakmai ismereteket legjobban, de nem teljes körűen, a SZÉS6 jogosultsággal rendelkező tagok birtokolják. Az energetikai auditori névjegyzékbe történő felvételig energetikai auditálást a megrendelő/pályázat kiíró által definiált valamely meglévő jogosultság (pl. SZÉS6, TÉ) alapján lehet végezni.

Medgyasszay Péter

Budapest, 2015. július 22.


Létrehozás időpontja: 2015-07-23 09:48:43
Utolsó módosítás időpontja: 2015-07-23 09:54:55
Cimkék: Medgyasszay Péter; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 15657
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42935