KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Tájékoztatás  egyeztetés alatt álló jogszabályok

A Belügyminisztérium a www.kormany.hu oldalon társadalmi egyeztetésre bocsájtott több – többek között a 266/2013. (VII.11.) és a 439/2013. (XI.20.) Korm. rendeletet is érintő - kormányrendelet-módosítás is tartalmazó egyeztetési anyagot, amely az alábbi oldalról elérhető: http://www.kormany.hu/hu/dok?source=1&year=2014

Az egyeztetési anyag a linkre kattintva letölthető, az oldalon az alábbi tájékoztató került szerepeltetésre:
"Egyes építésügyi és örökségvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosításának tervezete
Belügyminisztérium, 2014. február 7.
Az Országos Építésügyi Nyilvántartás részeként az e-építési napló internetes alkalmazás 2013. október 1-jével megkezdte működését. Az elektronikus építési napló bevezetésével összefüggésben szükségessé vált az informatikai rendszer további működéséhez és fenntartható finanszírozásához hiányzó részletszabályok megállapítása, önköltség alapú rendszerhasználati díj bevezetése.

Az előterjesztés másik érdemi eleme, hogy alapvető szemléletváltást vezet be a műemlékekkel kapcsolatos örökségvédelmi hatósági eljárások tekintetében. Szakítani kíván azzal a gyakorlattal, mely a gyakran túlzott követelmények miatt visszariasztja a tulajdonost a felújítástól és közvetve a műemlékállomány egy része leromlásához vezetett. A műemlékvédelmi feladatok súlypontja a hatósági engedélyezésről a magas színvonalú előkészítésre, az építtető és az általa megbízott szakértő felelősségvállalására helyeződik. Mindez lehetővé teszi a műemlékekkel kapcsolatos örökségvédelmi hatósági eljárások messzemenő egyszerűsítését és lerövidítését. A szemléletváltás a műemlékeken végzett tevékenységekre vonatkozó szakmai követelmények korszerűsítésére is kiterjed.”

A Belügyminisztérium a véleményezés végső határidejeként 2014. február 12-ét jelölte meg, a véleményeket a jogszabaly@bm.gov.hu e-mail címre várja.

 


Létrehozás időpontja: 2014-02-11 16:32:28
Utolsó módosítás időpontja: 2014-02-26 08:50:19

Megtekintések száma: 19210
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41720